perjantai 21. toukokuuta 2010

Uunissa on kaljaa ja siideriä




Koko pitkän päivän grillattuani itseäni rannalla päätimme avovaimon kanssa pitää kotiparvekkeella perjantai-illan ratoksi leikkimielisen kalja ja siideri tastingin. Anni laittoi laseihin karhua ja lapparia, sekä strongbowta ja crowmoor dry applea joita maistelin sitten sokkona. Juomien seuraksi valmistin saarioisten pihvi hampurilaisen.

Testin tarkoituksena oli pitää yhdessä hauskaa, sekä poistaa omia ennakkoluulojani oluiden ja siiderien suhteen. Tavoitteena ei ollut arvata, että missä lasissa on mitäkin, vaan löytää omat suosikkimme näistä vaihtoehdoista. Aloitin pohdiskelun kaljoista. Toisessa oluessa(kuvassa oikealla) oli selkeästi tummempi väri, sekä kuplia liikkui lasissa huomattavasti pidempään kuin vaaleammassa kaverissaan. Tuoksun perusteella näistä kahdesta oluesta amatöörimaistelijan(minä) oli vaikea löytää eroja. Makuerot ovat kuitenkin mielestäni selkeät. Vaaleampi olut(kuvassa vasemmalla) oli maultaan, jotenkin sulkeutunut. Vahvemman värinen ja myöskin makuinen olut 2 ei sekään saanut makuhermojani räjähtämään tässä viilenevässä illassa, mutta ero ensimmäiseen oli huomattava. Maussa oli enemmän sitä kuuluistaa potkua! Siltä se vain tuntui, että olut 1 maistui ja näytti siltä, kuin olueen 2 olisi lisätty vettä sekaan. Joten lopullinen arvauskin oli ennakkoluuloni mukaanlukien helppo. Ensimmäisessä lasissa oli lapin kultaa ja toisessa lasissa karhua. Lapparilla on oma kannattaja kuntansa juokoon he sitä, itse en päässy vieläkään eroon ennakkoluuloistani, jatkan siis karhun kaatoa.

Sitten tempasin väliin puoli burgeria ja jatkoin sidukalla. Sidukat oli yllättävämpiä kuin oluet. Olen aina pitänyt strongbowta siiderien mersuna ja crowmooria enemmän toyota corollana. Siitä huolimatta odotin näiden sidukoiden makujen olevan lähemäpänä toisiaan. Kuva hieman vääristää sidujen osalta, koska lasit ovat erisävyisiä. Sidu 1(kuvassa vasemmalla) säilytti kuplat pidempään kuin sidu 2. Myös väriltään se oli ehkä hitusen tummempaa. Siiderin yksi maussa oli erittäin vahvaa omenaa ja purskutellessa se kuivattaa ikeniä. Jos lasissa olisi viiniä sanoisin, että nyt on erittäin vahvat tanniinit. Toinen siideri oli maultaan mehukkaampi ja maussa hieman hunajaan viittavia aromeita. Siideri kaksi on erittäin kesäisen makuinen, ehdottomasti kylmänä rannalla tai terassilla. Siideri 1 taas oli jopa yllättävän voimakkaan makuinen ja tulinkin tulokseen, että se voisi sopia mainioisti ruoan kanssa. Juuri hampurilainen tai mahdollisesti hot wingisit olisi hyvä ruokasuositus. Tälläkin kertaa lyhyen pohdiskelun jälkeen arvaukset osui oikeaan. Sidu 1 oli strongbow ja 2 crowmoor. Näistä kahdesta en valinnut absoluuttista suosikkiani, vaan kumpikin siideri sopii erinomaisesti eri tilanteisiin.

Näillä fiiliksillä nautiskelemaan viimeisestä vapaapäivästä terangille ja huomenna taas innolla sorvin ääreen. Nauttikaa ihmiset oluita ja siidereitä, mutta kohtuudella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti